ΑΚOΛΟΥΘΗΣΤΕ ΜΑΣ

ΦρούτΟ και Συμβολισμός

Το ρόδι είναι σύμβολο της γονιμότητας, της ευημερίας, της ευκαρπίας και της καλοτυχίας.

Εδώ και πολλούς αιώνες την ημέρα της Πρωτοχρονιάς η παράδοση θέλει να υποδεχόμαστε τον καινούριο χρόνο σπάζοντας ένα ρόδι στο κατώφλι της πόρτας για καλή τύχη. Το ρόδι σαν αρχετυπικό σύμβολο που υπάρχει στις παραδόσεις πολλών αρχαίων λαών σπάει και στους γάμους για γονιμότητα, ευημερία και καλοτυχία στο νέο ζευγάρι και όχι μόνο στη χώρα μας. Στην Κίνα συνηθίζεται να δίνεται ένα κεραμικό ρόδι ως γαμήλιο δώρο, ενώ οι Βεδουίνοι σπάνε ρόδια και τα ρίχνουν μέσα στη σκηνή των νεόνυμφων για να φέρουν γονιμότητα. Επίσης επειδή το ρόδι - ακόμα και όταν είναι ξηρό εξωτερικά εσωτερικά οι σπόροι του είναι γεμάτοι χυμούς - συμβολίζει και έχει συνδεθεί τόσο με τη ζωή όσο και με το θάνατο.

Χημική Σύσταση 

Η βοτανική ονομασία του ροδιού είναι Punica granatum – Punica είναι το όνομα της αρχαίας Φοινικικής πόλης, στη Βόρειο Αφρική, όπου Ρωμαίοι στρατιώτες οδεύοντας προς τον πρώτο Φοινικικό πόλεμο τον 3ο αιώνα π.Χ., πρωτοείδαν τη ροδιά, ενώ granatum σημαίνει «κοκκώδες». Στα Αγγλικά το ρόδι ονομάζεται pomegranate, επειδή μοιάζει με μήλο με πολλούς καρπούς - σπόρους. Το όνομα προήλθε από την λατινική λέξη pomum, που σημαίνει μήλο και granatus, που σημαίνει «με σπόρους».
Η Εβραϊκή ονομασία του ροδιού (rimmon) και η Αραβική (rumman), προέρχονται από τις λέξεις «φρούτο του παραδείσου», αποκαλύπτοντας τη μεγάλη εκτίμηση των λαών σε αυτό το φρούτο. 

Ο καρπός της ροδιάς απαρτίζεται από τρία βασικά μέρη και το κάθε μέρος έχει το δικό του βοτανολογικό και χημικό χαρακτήρα. Αυτά είναι οι σπόροι ή «επισπέρμιο», ο χυμός και ο φλοιός. Ο καρπός είναι πλούσιος σε βιταμίνες A, B, C και σε ανόργανα στοιχεία: φώσφορο, ασβέστιο, μαγνήσιο, κάλιο, χαλκό, σίδηρο, πυρίτιο, νάτριο, θείο, ψευδάργυρο κ.α., εμπεριέχει επίσης σε μεγάλες ποσότητες την αντιοξειδωτική ουσία σελήνιο, ενώ είναι εξαιρετικά χαμηλό από πλευράς θερμίδων.

Το μεγαλύτερο μέρος των χημικών αναλύσεων των ροδιών έχει εστιάσει στο χυμό, το περικάρπιο και το έλαιο των σπόρων. Ο χυμός περιέχει μεγάλες ποσότητες υδρολυτικών τανινών (γαλλικό και ελαγικό οξύ), ανθοκυάνες (κυανιδίνη, δελφινιδίνη, πελαργονιδίνη), όπως και φαινολικά οξέα (καφεϊκό οξύ, χλωρογενικό οξύ). Ο φλοιός περιέχει ουσίες όπως η λουτελίνη, η κερσετίνη, κεμπφερόλη και η ναριζενίνη σε μεγάλες ποσότητες.

Ιδιαίτερη βαρύτητα έχει δοθεί στην έρευνα των σπόρων των σπερμάτων του ροδιού και πιο συγκεκριμένα στο έλαιο των σπόρων (σπόρος είναι μόνο ο σκληρός, λευκός, εσωτερικός σπόρος, το κόκκινο χυμώδες περίβλημα που περικλείει τον σπόρο λέγεται επισπέρμιο). Το έλαιο των σπόρων περιέχει περίπου 60% α-πουνικικό οξύ, ένας ισχυρός αντιοξειδωτικός παράγοντας, και είναι αυτό που χρησιμοποιείται κυρίως στην παραγωγή καλλυντικών, λόγω των μαλακτικών, θρεπτικών, αναζωογονητικών, καταπραϋντικών και επουλωτικών ιδιοτήτων του. Οι σπόροι των σπερμάτων της ροδιάς έχουν επίσης τη μεγαλύτερη περιεκτικότητα σε οιστρογόνα του φυτικού βασιλείου που φτάνει τα 17mg/kg ξηρών σπόρων. Το ενδιαφέρον αυξάνει συνεχώς σχετικά με την προοπτική του ελαίου του ροδιού σαν ένα ισχυρό φυτικό οιστρογόνο και την πιθανότητα να έχει ιδιότητες πρόληψης του καρκίνου – ιδίως του καρκίνου του μαστού.

 

Αποποίηση ευθύνης

Το περιεχόμενο του παρόντος διαδικτυακού ιστοτόπου δεν αποτελεί και δεν μπορεί να εκληφθεί ως ιατρική συμβουλή, διάγνωση, θεραπεία ή υπόδειξη. Όλες οι πληροφορίες παρέχονται στους αναγνώστες από επαγγελματίες υγείας, αποκλειστικά και μόνο για ενημερωτικούς σκοπούς. Δεν υπάρχει καμία πρόθεση το περιεχόμενο αυτό να υποκαταστήσει την εξατομικευμένη ιατρική συμβουλή, διάγνωση, πρόγνωση ή θεραπεία.

CREATED BY THE ZYME & PGWORKS