ΑΚOΛΟΥΘΗΣΤΕ ΜΑΣ

Το ρόδι μέσα στους αιώνες

Σύμβολο της ζωής και της γονιμότητας, το ρόδι είναι πηγή πολύτιμων θρεπτικών συστατικών που χαρίζουν υγεία και ευεξία, αρκεί να ξέρετε τον καλύτερο τρόπο με τον οποίο θα το αξιοποιήσετε.

Το ρόδι μέσα στη ροή της γνώσης

Το ρόδι είναι πλούσιο σε βιταμίνες (Α, C, Ε, φυλλικό οξύ), σίδηρο, κάλιο και φυτικές ίνες, ενώ είναι χαμηλής περιεκτικότητας σε θερμίδες. Μάλιστα, ένα ρόδι καλύπτει το 40% της ποσότητας της βιταμίνης C και το 25% του φυλλικού οξέος που έχει καθημερινά ανάγκη ένας ενήλικας. 

Είναι πλούσιο σε τρεις διαφορετικές μορφές αντιοξειδωτικών ουσιών (τανίνες, ανθοκυανίνες, ελλαγικό οξύ) και η συνολική αντιοξειδωτική ικανότητά του έχει υπολογιστεί ότι είναι 2-3 φορές μεγαλύτερη από αυτήν του κόκκινου κρασιού ή του πράσινου τσαγιού. Σε πρόσφατη μελέτη, φάνηκε ότι το ρόδι και οι διάφορες ποικιλίες μούρων έχουν την ισχυρότερη αντιοξειδωτική δράση σε κυτταρικό επίπεδο, σε σύγκριση με άλλα 25 φρούτα που εξετάστηκαν. 
Επιστήμονες στην Ιατρική Σχολή του Πανεπιστημίου της Καλιφόρνια στην Αμερική, διαπίστωσαν ότι ο χυμός του ροδιού έχει μεγαλύτερη διατροφική αξία από το κόκκινο κρασί, το πράσινο τσάι, το χυμό σταφυλιού, του πορτοκαλιού και του βατόμουρου. 

Ο χυμός του ροδιού απορροφάται εξαιρετικά από τον οργανισμό, διεγείρει την όρεξη, ρυθμίζει την πεπτική δραστηριότητα, αυξάνει την αιμοσφαιρίνη ενώ έχει διουρητική, αντιφλεγμονώδη και αντισηπτική δράση.

Το ρόδι μέσα στη ροή του χρόνου

Στην Ελληνική Μυθολογία το ρόδι είναι ο καρπός που δίνει ο Πλούτωνας (ο θεός Πλούτος ήταν η προσωποποίηση της έννοιας του πλούτου και της αφθονίας) στην Περσεφόνη για να τη «δέσει» με τον Άδη και το έμβλημα των Ελευσίνιων Μυστηρίων.

Οι αρχαίοι Αιγύπτιοι το έθαβαν μαζί με τους νεκρούς τους, ενώ αποτελεί ένα από τα τρία «ευλογημένα φρούτα» του Bουδισμού.

Χρησιμοποιήθηκε ως διακοσμητικό στοιχείο στο ναό του Σολομώνταπου αποτέλεσε το κέντρο λατρείας του αρχαίου Ιουδαϊσμού και στους μανδύες των ιερέων και αναφέρεται στο Άσμα Ασμάτων στην Παλαιά Διαθήκη.

Στην ελληνική παράδοση, είναι σύμβολο γονιμότητας και αιωνιότητας (αν και συνδέεται και με το θάνατο), γι’ αυτό σε γάμους και την Πρωτοχρονιά σπάμε ρόδια. 

Στην Ισπανία μάλιστα, έχει δώσει το όνομά του στην πόλη Γρανάδα.

Μυηθείτε κι εσείς στα μυστικά του ροδιού και μάθετε γιατί τόσοι πολιτισμοί και τόσες θρησκείες έχουν το ρόδι ως σύμβολο γονιμότητας και καλοτυχίας!

Η ροδιά είναι ένα φυτό αυτοφυές στη χώρα μας από αρχαιοτάτων χρόνων, ο καρπός της κατείχε σημαντική θέση στην διατροφή, ενώ υπάρχουν αρκετές αναφορές για φαρμακευτικές χρήσεις στην παραδοσιακή ιατρική, αλλά και πάρα πολλές δοξασίες. Συμπεριλαμβάνεται στα επτά είδη δένδρων που αναφέρονται στη Βίβλο και θεωρείται καρπός ιερός σε όλες τις κυρίαρχες θρησκείες.

Στην ελληνική μυθολογία συνδέεται με τις θεές Δήμητρα, Αφροδίτη και Ήρα. Σύμφωνα με τον μύθο της Περσεφόνης, μια μέρα όταν η Περσεφόνη μαζί με τις κόρες του Ωκεανού μάζευαν λουλούδια, αναπηδά από τον Κάτω Κόσμο και την αρπάζει στο βασίλειό του ο Άδης. Έτσι η Περσεφόνη φεύγει με βίαιο τρόπο από την αγκαλιά της μητέρας της Δήμητρας -θεάς της Γης- που θρηνεί για την απώλειά της αφήνοντας τη γη άγονη και άκαρπη. Ο Άδης, μετά από τη διαμεσολάβηση του Δία, αναγκάζεται να επιστρέψει την Περσεφόνη, αφού πρώτα την ξεγελά δίνοντάς της να γευτεί τέσσερις σπόρους ροδιού (ροίης κόκκον), για να ξεχνά τον πάνω κόσμο. Από τότε λοιπόν, η Περσεφόνη μοιράζεται: τέσσερις μήνες στο θρόνο του κάτω κόσμου και τους υπόλοιπους πάνω στη γη που καρπίζει. Από τα έγκατα της γης προέρχεται η αναγέννηση, από τη γη πηγάζει κάθε πλούτος. Ένας θαυμάσιος συμβολισμός.

Επίσης η ροδιά, σύμφωνα με τον Παυσανία, συνδέεται με την Ήρα, την προστάτιδα του γάμου και της ευγονίας, της οποίας θεάς το χρυσελεφάντινο άγαλμα στο Άργος κρατούσε στο ένα χέρι το σκήπτρο και στο άλλο ένα ρόδι.

Σύμφωνα με μια άλλη μυθολογική εκδοχή, η ροδιά είναι το δένδρο το οποίο φύτεψε η Αφροδίτη στον ιερό της κήπο στην Κύπρο, συμβολίζοντας έτσι τον ευτυχισμένο γάμο, την αφθονία λόγω του μεγάλου αριθμού των κόκκινων σπόρων και το πάθος ως ιερός καρπός της Αφροδίτης.

Όσον αφορά την καταγωγή της ροδιάς, το ρόδι ή «μήλο της Καρχηδόνας» κατά τους Ρωμαίους ή Punica Granatum, όπως είναι η βοτανική ονομασία του, προέρχεται μάλλον από την εύφορη Μεσοποταμία, όπου άρχισε να καλλιεργείται τουλάχιστον από το 4.000 π.χ. και από εκεί ταξίδεψε προς τη Δύση, γι’ αυτό και είναι ένα από τα πρώτα φρούτα που καλλιεργήθηκαν συστηματικά στον κόσμο. Άραβες έμποροι το έφεραν στην Ισπανία - κατά μια εκδοχή μάλιστα η πόλη Γρανάδα ονομάστηκε έτσι προς τιμήν της ροδιάς – και από εκεί οι Ισπανοί το διέδωσαν στην Αμερική.

CREATED BY THE ZYME & PGWORKS